Gent plant schoolgebouw en internaat op Henri Storyplein
Schoolgebouw Henri Storyplein
De plannen voor het nieuwe schoolgebouw en de uitbreiding van het internaat op het Henri Storyplein in Nieuw Gent zijn klaar. Het ontwerp van deze duurzame passiefbouw schenkt veel aandacht aan de kinderen en het klimaat. In de zomer van 2022 werd een omgevingsvergunning aangevraagd. De bouwwerken starten normaliter dit jaar en het complex moet in 2025 in gebruik zijn.

Het project wordt gecoördineerd door het stadsontwikkelingsbedrijf sogent, AGION (het Vlaamse Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) en de stad Gent. Hiermee is een totale investering van ongeveer 10,7 miljoen euro gemoeid. 71,5% van de kosten van het internaatsgebouw en 81,5% van het schoolgebouw worden gesubsidieerd door AGION.

De nieuwe schoolinfrastructuur komt op de plaats van de gesloopte gebouwen aan de zijkant van het Henri Storyplein. Alle grote bomen blijven behouden. Het schoolgebouw zal plaats bieden aan Freinetschool De Sassepoort - Spoor 9, een stedelijke school voor bijzonder lager onderwijs die momenteel nog in verouderde gebouwen in de Bevelandstraat huist. Er zal plaats zijn voor 88 leerlingen.

Het stedelijke internaat voor kleur- en lager onderwijs heeft momenteel reeds een vestiging op het Henri Storyplein, maar de afdeling van de Brugse Poort verhuist van de oude gebouwen in de Olijfstraat naar het nieuwe gebouw op het Storyplein. Daar zal plek zijn voor 56 kinderen.

Prikkelarme afwerking

Bij de opmaak van het ontwerp is extra aandacht besteed aan de specifieke noden van kinderen en van de buurt. Zo is geopteerd voor een prikkelarme afwerking en wordt een stuk van het gebouw ook publiek. In het schoolgebouw komen verschillende jeugdlokalen. De school, het internaat, jeugdverenigingen en de buurt kunnen ook enkele ruimtes delen.

Deze duurzame passiefbouw heeft geen gasaansluiting; alle energie wordt opgewekt met warmtepompen en zonnepanelen. De stad Gent kiest ook voor duurzame materialen, zoals aluminium buitenschrijnwerk, gevelstenen, vloertegels en linoleum. Ten slotte gaat extra aandacht naar gezonde lucht. Een innovatief ventilatiesysteem past zich aan aan het aantal personen in de ruimte.